Ο καιρός στην Κρήτη μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Αν και συνήθως θεωρείται ότι έχει μεσογειακό κλίμα, αυτό ισχύει πραγματικά μόνο για ορισμένες χαμηλές περιοχές. Ο καιρός της χώρας περιγράφεται καλύτερα χρησιμοποιώντας τρεις κατηγορίες.
Ξηρός Μεσογειακός: Αυτό καλύπτει τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και τα περισσότερα νησιά. Τα καλοκαίρια είναι ιδανικά για παραθαλάσσιες διακοπές, χάρη σε μια κυρίως ηλιόλουστη και ξηρή πρόγνωση, με λίγες βροχοπτώσεις. Οι χειμώνες είναι κρύοι και γενικά αρκετά υγροί. Μπορεί να πέσει λίγο χιόνι, αλλά είναι πολύ λίγο και σπάνιο.
Αλπικός Μεσογειακός: Αυτό καλύπτει τις περιοχές πολύ μεγάλου υψομέτρου της Ελλάδας, όπως η οροσειρά της Πίνδου. Τα καλοκαίρια εδώ είναι πολύ πιο δροσερά από ό,τι στις χαμηλότερες περιοχές κατά μήκος της ακτής και οι συχνές καταιγίδες φέρνουν πολλές βροχές. Οι χειμώνες είναι επίσης πολύ πιο σκληροί, με έντονες χιονοπτώσεις για αρκετούς μήνες. Οι δρόμοι σε αυτήν την περιοχή είναι συχνά κλειστοί λόγω του χιονιού, επομένως οποιοδήποτε ταξίδι θα πρέπει να προγραμματιστεί προσεκτικά.
Ηπειρωτικός Μεσογειακός: Αυτή η κατηγορία ισχύει για την ενδοχώρα της Ελλάδας - οποιαδήποτε μέρη που δεν είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά έχουν χαμηλό υψόμετρο. Ο καιρός εδώ έχει ελαφρώς πιο δροσερά καλοκαίρια από ό,τι κατά μήκος της ακτής, αλλά είναι ακόμα ζεστά και ευχάριστα. Μπορείτε επίσης να περιμένετε λίγο περισσότερες βροχοπτώσεις εδώ όλο το χρόνο. Τον χειμώνα, μπορεί να κάνει αρκετό κρύο, να πέσει κάτω από το μηδέν ή και λίγο χαμηλότερα κατά καιρούς. Το χιόνι είναι σίγουρα μια πιθανότητα εδώ τους χειμερινούς μήνες.
Η Κρήτη φιλοξενεί επίσης ένα πολύ μοναδικό μοτίβο ανέμου που ονομάζεται μελτέμια. Οι άνεμοι αυτοί πνέουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αν και είναι ισχυρότεροι και πιο συχνοί τους πιο ζεστούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Είναι πολύ αγαπητοί από τους ντόπιους χάρη στην ικανότητά τους να δροσίζουν σημαντικά την περιοχή κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος, η οποία απολαμβάνει ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις γειτονικές της τοποθεσίες, αν και θα πρέπει να έχουν παρόμοια καιρικά μοτίβα. Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, ένα ωραίο αεράκι χάρη στα μελτέμια είναι καλοδεχούμενο!