Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, φιλοξενεί μια υπέροχη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας εντός των 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της. Περιτριγυρισμένο από τα γαλάζια νερά της Μεσογείου, το νησί διαθέτει πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα που υποστηρίζουν την ευρεία ποικιλία φυτικής και ζωικής ζωής. Από τα 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής μέχρι την ορεινή ανατολική περιοχή, η Κρήτη είναι ένα ποικιλόμορφο νησί με άφθονη φυσική ομορφιά.
Ενώ τα περισσότερα από τα 2.000 είδη δέντρων και φυτών του νησιού μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ελλάδα, 160 είδη είναι μοναδικά μόνο στην Κρήτη. Κοινά είδη στο νησί περιλαμβάνουν δέντρα όπως βελανιδιές, καστανιές, αρμυρίκια και κυπαρίσσια, που βρίσκονται κυρίως στις δασώδεις περιοχές των Λευκών Ορέων, του Ζαρού και της Βορίζας. Ο κωνοφόρος πλάτανος υψώνεται πάνω από τα περισσότερα άλλα σε ύψη έως και 30 μέτρα, αναπτύσσεται κοντά στην ακτή και προσφέρει τη δροσερή ανακούφιση της σκιάς του στους ντόπιους κατά τη διάρκεια των συχνά καυτών καλοκαιριών. Ένα τέτοιο δέντρο στο χωριό Τοπόλια είναι τόσο αγαπητό από τους ντόπιους που θεωρείται εθνικό μνημείο.
Την άνοιξη, το νησί σκεπάζεται με πολύχρωμα αγριολούλουδα. Παπαρούνες, χαμομήλι, τουλίπες, ορχιδέες και κυκλάμινα ξεπροβάλλουν από το βραχώδες έδαφος τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ ευωδιαστά βότανα όπως το φασκόμηλο και ο δίκταμος φυτρώνουν επίσης άγρια. Τα βότανα χρησιμοποιούνται σε τοπικά πιάτα και ως φαρμακευτικά βοηθήματα.
Κοιτάξτε ψηλά στον ουρανό για να βρείτε ένα από τα πιο αινιγματικά φυσικά θαύματα της Κρήτης. Ο γυπαετός αναζητά τροφή από τους ουρανούς πάνω από τις ορεινές περιοχές και είναι υπέροχα χρωματισμένος με φτερά φωτεινού φλογερού πορτοκαλί, βαμμένα από το τρίψιμο σε βράχους που περιέχουν οξείδια του σιδήρου. Εκτιμάται ότι μόνο 20 από τα σπάνια πουλιά βρίσκονται στο νησί.
Η μεσογειακή φώκια μονάχους είναι ένα ακόμη από τα σπανιότερα πλάσματα της Κρήτης. Η ελληνική ακτογραμμή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό αυτού του προστατευόμενου είδους στον κόσμο.